onsdag 28 mars 2018

Hej!

Hej!


Jag heter Nion Rindelöv och jag är en elev i årskurs nio på bergsskolan som skriver till dig Birgitta Ohlsson eftersom att något måste verkligen göras. Vi har jobbat om slaveri och insett hur allvarligt problem det är och något måste göras åt det.
Slaveri är något som har funnits i alla människors tider och finns även nu. Förr i tiden passade slaveri bättre in i samhällets normer och människor var allt mer medvetna om att det pågick. Slaveriet drevs av de europeiska staterna, även sverige. Till skillnad från nu så är de flesta människorna är emot det, men man är inte lika medveten om det. Men idag är slaveriet eller trafficking större än någonsin. Fler människor än det någonsin varit drabbas av det. Slaveri har växt till den tredje största brottsliga verksamheten i världen.

För att verkligen förstå slaveriet och vad det gör till de människor som utsätts för det måste vi titta tillbaka i tiden.
Många när de hör ordet “slavhandel tänker på slavhandeln över antlantanten, vilket oftas kallas för “triangelhandeln” eftersom att handeln hade tre  “steg”.
I Europa lastade man tyger, kopparföremål, järn, vapen och sprit, som fördes till Västafrika. Där bytte man sedan lasten mot afrikaner, som sedan såldes som slavar till plantager i Västindien, Sydamerika och Nordamerika. Där odlades kaffe, bomull, tobak och socker, som fördes sedan fördes till Europa. Detta gjorde att slavhandlare och köpmän blev rika och de europeiska hamnstäder blomstrade.
Dessa afrikanska människor behandlades inte bara dåligt under sin tid som slav utan själva resan dit kunde vara dödlig. Resan från afrika över atlanten kunde ta allt från veckor till månader. På skeppen befann sig slavarna på nedre däcket där de låg kedjade och tätt packade på specialtillverkade hyllor. De hade nästan ingen mat och hygienen var förskräcklig. Om man hade tur togs man ibland upp på däck och spolades av med vatten. Minst en miljon afrikaner förlorade livet under överresan. Många dog av sjukdomar, andra valde att ta sina liv eller dödades när de försökte göra uppror. Detta pågick alltså i över 350 år och ungefär 12-20 miljoner människor blev tagna från deras hem och skeppades över för att bli slavar.. Sättet dessa människor behandlades på den här tiden var sämre än djur och värst av allt tyckte de flesta människorna att det var okej.
Sverige tog också del i denna hemskhet. I slutet av 1600-talet startade sverige kolonier i Delaware. I dessa kolonierna startades jordbruks plantager, vilket krävde stor arbetskraft. Den lokala befolkningen räckte inte till och ville inte arbeta där. Då kom de istället på den “brillianta” iden att slavar från Afrika skulle bli lösningen, Hur kunde man låta detta ske när man  inte ens själv ville utföra de arbetena.
I nuvarande Ghana kom Svenska Afrikakompaniet överens med kungariket Fetu om att få bygga ett svenskt handelsfort. Men deras handelsgångar varande som tur är inte så länge.
Sverige var också en av de sista länderna att avskaffa slaveri, 1830-talet gjordes slaveriet olagligt i sverige.
En stor skillnaden mellan triangelhandel slaveriet och det som var tidigare är att i triangelhandeln sågs slavarna endast som varor och behandlas som boskap.

Förr i tiden var själva slavhandeln inte lika stor som idag men det förekom ganska ofta att t.ex. kvinnor våldtogs. Det förekom oftast att kungliga eller “finare” män förr i tiden söp och då sedan våldtog kvinnor. Eftersom dem hade så mycket pengar och “polisen” jobbade för dem så kunde dem inte bli arresterade för något.
Men nu har slavhandeln växt och nu även i Sverige drivs det flera olika verksamheter som arbetar med slavhandeln. Det förekommer främst i södra Sverige där kvinnor arbetar för olika kriminella verksamheter och säljs som sexslavar.

När man hör om allt det här som har hänt mot slavarna och hur de behandlades frågar nog många sig “hur kan detta ha fått ske, varför gjorde man inget”. Men en fråga som skulle vara ännu bättre att ställa är “ hur kan man låta det fortsätta ske”. Slavhandeln sker fortfarande och är större än någonsin.

Idag är slaveri förbjudet i hela världen. Men hur kan det då komma att slavhandeln har blivit större än någonsin? FN beräknar att minst tolv miljoner människor lever under slavliknande förhållanden världen över, medan många organisationer anser att det handlar om 27 miljoner. Men egentligen spelar det inte någon roll ifall det är tiotusen människor eller ifall det är tio miljoner, det är fortfarande lika hemskt och ska inte finnas eller utsätta någon i den här världen.

I dag är det skuldslaveri är en av de vanligaste formerna av slaveri. Det börjar med att de fattiga människor lånar pengar för att täcka en oförutsedd kostnad som t.ex. sjukvård. De fastnar  i en ond cirkel där de sedan måste arbeta av skulden i evighet eftersom räntan är högre än lönen.
Tvångsarbete i hushåll är en av de mest dolda formerna av slaveri. Denna typ av slaveri drabbar främst kvinnor och flickor som tvingas arbeta mot mat och husrum i privata hem. De stä­dar, lagar mat, tvättar och passar barn. Offren hålls till och med ibland inlåsta och isolerade och utsätts ofta för våld och sexuellt utnyttjande.
Miljontals barn tvingas även utföra farliga, skadliga arbetsuppgifter, i till exempel verkstäder, jordbruk, som barnsoldater och som sexslavar. FN räknar med att det är ungefär hälften av alla som fallit offer för slaveriet idag är barn.
Människor kan även födas in i slaveri bara för att de tillhör en grupp som diskrimineras i samhället, vilket ofta gäller till exempel många minoritetsgrupper. De förväntas utföra vissa av de hårdaste och smutsigaste sysslorna utan lön.
I dagens människohandel (trafficking) drabbar det enligt FN omkring fyra miljoner människor varje år. De förs över gränser eller inom sitt eget land för att utnyttjas till tvångsarbete. De blir t.ex. kidnappade, sålda, lurade, tvingade eller på annat sätt försatta i hopplösa situationer, där de allra flesta utnyttjas för sexuella ändamål.

Anledningen till att slavhandel är så stor är att det handlar otroliga summor pengar för de se säljer slavar och att det finns en stor efterfrågan, oavsett det gäller billig arbetskraft eller sexslavar. Många av varorna vi använder som t.ex. kläder och smycken är tillverkade av slavar.


Vad kan vi göra för att motverka slaveriet, vad är det som redan görs? Det finns organisationer som arbetar mot slavhandel. T.ex. UNICEF  som arbetar med att bekämpa fattigdom, om barns rättigheter, deras rätt till överlevnad och utveckling, skydd mot våld och övergrepp, utbildning, HIV/aids, katastrofarbete och opinionsbildning för barns rättigheter. De har rehabiliteringsprogram för de som blivit utsatta och jobbar mycket med att förebygga. ECPAT arbetar för att motverka sexhandel med barn innan det inträffar. De arbetar förebyggande med att t.ex öka kunskapen om sexhandel. Det är också möjligt att anmäla misstänkt barnsexhandel till ECPAT. Dem arbetar till stor del med att informera ungdomar om trafficking eller sexhandel så att dessa ska kunna undvika detta genom att lära sig att det kan inträffa alla och att de man tror sig känna kan vara en som säljer sexslavar till en trafficker som utnyttjar folk för sex under extrema förhållanden.

FN arbetar ocksåt mot slaveriet och berättar om hur offren ofta får svåra psykiska följder
De ger några ex på hur de rekryterar människor är tex att lura de om en bättre framtid eller att bara kidnappa de. De anger även vilka handelsvägar som används, det ät främst från landsbygd till stad och från fattigare till rikare regioner. Handeln med barn sker i alla riktningar i världen men de främsta vägarna fortsätter att vara från syd till nord och från öst till väst.

För att kunna motverka slaveriet måste man minska fattigdomen. Eftersom att majoriteten av slavarna kommer från fattigdom. Med hjälp av globaliseringen och en själv som individ måste vi alla hjälpas åt för att fattigdomen ska försvinna.
Det är också viktigt att informera mer människor om slavhandel och hur de t.ex. lurar en. 
Du som individ har också ett ansvar, köp t.ex. inte kläder ifall du är osäker på att de inte har tillverkats av slavar. Alla vi människor måste arbeta tillsammans, ifall efterfrågan minskar, minskar också slaveriet. Man får inte glömma bort att det är vi människor som har mest makt, inte de kriminella ligorna. Man kan inte tänka att någon annan ska göra det här jobbet åt en utan vi alla måste göra våran del, kan vara vad som helst från att t.ex. skänka pengar till att åka och hjälpa till i de fattiga länderna.

Källor:
UNICEF:s hemsida
ECPAT:s hemsida
Slavhandel då och nu, tidning
NE.se


2 kommentarer:

  1. Du har fått med djup och utvecklad text med mycket information om slavhandel då och nu. Du gör en bra tillbaka blick om hur det såg ut förr, men den blev lite invecklad i slutändan. Men bra och viktig information har du fått med. Om slavhandel nu har du beskrivit och uttryckt dig bra, med fina exempel. Du har gett bra exempel hur man hade kunnat minska slaveriet i världen med olika exempel, fattigdom och mer kunskap om ämnet osv. Du har använt dig av flera källor och det gör att du får flera perspektiv och kan skriva i flera led, som du gjort bra. Jag tycker att du skrivit en text med mycket information som ger mer kunskap om ämnet. Jag tycker om att du har skrivit en löpande text som har bra sammanhang och personliga åsikter. Jag önskar att du kortade ner texten och prioriterade bort vissa delar, det blev lite för invecklat ibland. Annars ett jättebra jobb av dig Nion:)/Lea Gustafsson

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att du har skrivit en personligt och bra brev om slavhandel förr och nu.

    SvaraRadera